Wednesday, December 15, 2010

Praktikal Oh Praktikal

huhuhu...akhirnya..hari yang ateyn tak berapa nak nantikan pun tiba...PRAKTIKAL!! praktikal ney ateyn dapat dekat Dusun Durian Estate, dekat Klanang Baru, Banting..ha...siapa tahu???? 1st day ateyn kena datang sini, ateyn merempit dengan kawan ateyn,,,.yang sama praktikal kat situ jugak.. miss Jajaa.. huhu..memang tak sangka lah...1st time ateyn merempit jauh macam ney..[padahal baru lepas JPJ test jumaat lepas!]hihihi... sampai je sini, kami terus lah kemas2 barang..memang banyak gila lah barang kami...2 orang je, penuh 1 kereta...orang lain tengok pun terkejut! 

esok nye, kami pun mengadap lah tuan besar di sini...tuan manager...nak jumpa dia pun susah...manager baru..jadi banyak bende tak selesai lagi...bayangkan lah...kami nak jumpa manager pun tunggu dari pukul 3 sampai 6! baru dapat jumpa...memang susah betul lah.. tapi alhamdulilah, dapat lah jugak kami jumpa..

rutin harian, 5.30am dah bangun..mandi2 dan minum pagi...6.10am bertolak ke muster site (perhimpunan pagi).. 6.30am, ikut lah assistant manager, senior assistant, ataupun manager suruh buat apa...pkul 11.00am break sekejap, 11.30am masuk balik..sambung buat apa yang patut..1.00/2.00pm lunch break sampai pkul 2.00/3.00...5.00/6.00 balik... 

selalunya waktu petang tak banyak sangat aktiviti... tapi, bila pagi sampai tengahari duduk dalam field...adoiiii...panas gila lah...dah lah kena jalan kaki jauh2...sangat penattttt...kalau tak bawak air, memang boleh pengsan!! walaupun baru je 3 hari ateyn kat sini, ateyn dah sunburn...sangat sedih...maknanya nanti kena berendam dalam losyen kot kalau nak kasi putih balik...hikhik...

hari ney agak seronok, sebab kami dapat peti ais!! jadi selamat lah duet kami yang tak banyak dah ney.. walaupun dah nampak burk, tapi oke lah dari tak ada langsung kan...boleh lah kami beli stok makanan seminggu..tak payah susah2 nak keluar or makan telur sahaja...

huhu..panjang nye ateyn taip kan...korang bukan baca sangat pun..hihihi...kalau sesiapa boleh bagi tips macam mana nak survive dalam estate, sila2 lah ajar ateyn ye...ateyn kan still newbie....

Thursday, December 9, 2010

New Banner for Exchange link~

haaa...akhirnya!!! berjaya jugak ateyn buat transformasi pada exchange link banner ateyn ney...huhuhu...seronok sangat ney~ [padahal dalam hati berdebar2!! kenapa?? tunggu nanti ateyn bagi taw  =p] ..hihihi...walaupun tak ada lah cantik mana, tapi ateyn dah riak ney puas hati, sebab ateyn berjaya lakukannya sendiri!! [puji diri sendiri dah...]

inilah exchange link banner ateyn sebelum ney~


biasa je kan...ateyn tak tahu pulak kalau animated banner ney boleh buat dengan adobe je..pening kepala dah mula2...naseb baek dengan bantuan En. Googlesamy Google, berjaya juga ateyn melepaskan batuk ditangga hasilkan exchange link banner ateyn ney...hihihi...jadi, siapa nak ambil tu ambil lah, jangan segan2...ateyn tengah buat perancangan nak menayangkan exchange link banner blogger lain...tapi, kena tayang ateyn punya jugak lah! [tak dulik, tak dulik, tak dulik!!!] fuh~ 

inilah hasilnya...ini first time buat, jadi lepas ney ateyn nak try buat lagi cantik dari ney~ lepas praktikal lah baru fikir... huhuhu




Sunday, December 5, 2010

Najwa~ as u requested...

hehe..babe...this is the code u wanted...


<script src="http://snow-effect.googlecode.com/files/snow.js" type="text/javascript"></script>

sorry yewp..i only know this one...i dont know the other~

2 New Award For Leblysaphire.blogspot.com!

hihihi...saje je pun na brag~ biasa lah kan...buat modal nak buat entry..hihihi [tak tipu disitu!]

oke lah...2 2 award ney diberi dari cik Wani...huhu..tengok header dia skali taw...tu ateyn yang buat..hahahaha [dah riak pulak dah ney!] ta percaya ke?? ta percaya udah! hahahaha


1st award yang diberikan ialah Award! hahaha...

and the 2nd award yang ateyn telah di tag ialah Beutiful Blogger Award..maksudnya macam award tuan punya blog cantik! kan kan?? hahaha [tipu tipu lagi..]

thanked the person who gave u this award and tell 7 things about yourself
terima kasih ye wani coz sudi tag ateyn~

7 things about me??
1. i love cake
2. i love pistachio almond
3. i love blogging
4. sangat baek hati [tipu disini ye~]
5. i hate outdoor
6 . i love games
7. i love last minutes!

so, thats all...sebenarnya ada lagi...cuma ateyn dah lupa mana ateyn letak award tu and apa soalan2 nye..huhuhu...

so, ateyn nak tag 15 orang untuk award tuan punya blog cantik ney~ hikhik
1. ekal
11. faiz
12. jajaa

antara yang ateyn tag ney, bukan yang ateyn follow pun ada...sebab mereka sangat rajin memenuhkan shoutbox ateyn, jadi, ateyn rasa mereka layak untuk dapat..kan kan?? siapa tak kata tak betul? kasi tembak sedas baru taw! oke2, dah start merepek balik..jadi, ambil lah award ney ye...

Saturday, December 4, 2010

The Social Network by ManggaAds

huhu~ bende ney dah lama dah..cuma saja baru nak brag lah kan...hihihi...hari tu ateyn dapat pergi tengok preview movie The Social Network daripada ManggaAds.. huhu...dah lah punye jauh ateyn kena pergi.. bayangkan, ateyn kena naek 4 public transport..teksi, LRT, KTM and bas..dah lah petang hujan..abis basah kuyup ateyn... memang tu first and last lah ateyn pergi sendiri..

mula2 ateyn dapat satu tiket...ingatkan nak ajak abah pergi sekali...senang..kalau naek kereta, tak ada lah jauh mana pun sunway tu dengan Sri Petaling ney...ateyn dah mintak dah tiket extra...sekali abah tak jadi pergi...heartbroken je..ye lah, tak pasal2 kena pergi sendiri and kena cancel 1 tiket..kalo ade boyfriend tak apa lah jugak...haih~

sebenarnya, ateyn tak tahu langsung macam mana nak naik public bus..bukan ateyn tak pernah naek..setakat dari LRT Bukit Jalil sampai rumah pernah lah..yang jauh2 ney ateyn tak pandai..naseb baek la ada jugak 2 makhluk tuhan yang baek hati tolong. tanpa mereka, memang tak sampai lah ateyn. 

akhirnya!!! sampai jugak ateyn dekat Sunway Pyramid ney!!!! turun je dari bas, dah sudahhhh...nak masuk ikut mana ney??? siyesly, ateyn tak pernah pergi sunway sorang2..jadi, kelam kabut cari entrance. last2, ateyn ikut satu mamat ney. [macam stalking lah pulak].. muke kena cover beb! tak kan nak nampak kalut kan! hahahaha

jalan punya jalan, sempat jugak lah snap a few pix!




 macam jakun je ateyn sampai sana..hihi...next stop is A&W..makan2...lapa taw!
rutbir terbaek!!!
burger and curly fries!!! 

then, pkul 9, sampai lah seru untuk menonton The Social Network! haha...panjang betul mukadimah nye...[marepek dah ney!] oke2...kembali pada jalan ceritanya~

nak dijadikan cerita, abis je cerita tu, abah ateyn dah tunggu dah dekat kepala singa tu! so, dengan confident ateyn pun nak keluar lah...jalan punya jalan, tak jumpa2 jugak main entrance kat mane..ATEYN DAH SESATTT!!!!!.dah lah waktu tu escalator dah tak berfungsi semua nya...rasa macam merentas desa pulak dalam sunway tu..tanya orang pulak makin sesat..ateyn tak taw lah dah berapa kali ateyn tawaf tempat tu! memang sangat memenatkan..berpeluh2 ateyn taw!!! huhu..mula2 memang dah nak surrender dah..ingat nak tidur je dalam sunway tu...tapi ateyn jalan jugak....jalan punya jalan, JUMPA pun!!!!! huhu..lega betul..dah lah tak ade orang...kedai dah tutup...siapa tak cuak kan???? hikhik...abah dah sejam tunggu ateyn rupanya..kesian.....tapi nak buat macam mana kan...dah sesat...kenangan betul!

bagi ateyn, jalan cerita nya biasa sahaja...cuma, banyak pengajaran dalam cerita tu..contohnya, si Mark Zuckerberg tu [betul ke ejaan??] dia berfikir sangat jauh..bukan sebab IQ dia tinggi je. bila dia kena tinggal dengan awek die, Mark dapat cipta 1 laman web yang walaupun hanya 4jam, dah dapat tarik ratusan pengunjung! baru 4 jam tu... bila dia cipta facebook tu, memang beyond our imagination... nak cerita lebih2 pun ateyn dah lupa~ hihi...tengok lah sendiri ye..

one thing yang ateyn tak berapa suka dalam cerita ney ialah bila peralihan 1 babak ke 1 babak. contohnya waktu dia kena saman dengan waktu dia terimbau kenangan semula...agak confuse disitu..anyway, cerita ok...layann~

ateyn nak ucapkan terima kasih banyak2 pada ManggaAds sebab bagi ateyn tiket untuk preview The Social Network! Sayang anda ketat-ketat!!

Kedah tuntut semula Pulau Pinang?

ALOR SETAR 1 Dis. – Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Kedah (PSMCK) hari ini mencadangkan supaya Pulau Pinang dikembalikan kepada Kedah kerana negeri tersebut pada asalnya kepunyaan Kedah.

Pengerusi PSMCK, Datuk Wan Shamsudin Mohd. Yusof berkata, cadangan itu ditimbulkan kerana Pulau Pinang adalah hak milik Kedah sebelum berlakunya perjanjian antara Sultan Kedah dan British pada 1786.



untuk lebih lanjut, baca di SINI


article from http://ipohmalay.blogspot.com

Tuesday, November 30, 2010

Macam mana nak bezakan telur rebus dengan telur mentah??

kisahnya macam ney..mak time2 cuti sekolah ney kan banyak kenduri kahwin..jadi, abah dengan mak banyak dapat bunga telur..telur2 rebus tu disimpan dalam peti sejuk... hari tu abah suruh ateyn buat telur dadar...asal ateyn ketuk je, telur rebus...nak pecahkan je telur rebus...ateyn pun confuse...jadi ateyn tanya lah abah, mana satu telur mentah..then, abah bagi lah petua ney~

ha...jadi, macam mana nak bezakan antara telur yang telah direbus dengan telur mentah??

1. pertama sekali, letak kan telur yang anda mahu atas tempat yang rata [meja] seperti gambarajah di bawah (macam buat karangan pulak  =p )
 jangan letak macam ney pulak.. ini salah ye!


2. then, pusingkan / putarkan telur anda [tak kisah la clockwise ataupun anti-clockwise]..

- kalau telur itu berpusing dengan mudah / laju, maknanya itu telur yang telah direbus
- kalau telur itu susah / lambat berpusing / cepat berhenti, maknanya, itulah telur mentah~


p/s : kalau tak jadi, practice lah selalu ye~ hikhik

Sunday, November 28, 2010

Award Time!!!!

ha...award apa ye ateyn nak bagi???

sebenarnya ateyn dah berjanji dengan diri ateyn, bila ateyn capai je jumlah follower sebanyak 40, ateyn akan bg award...tapi tak adil lah kan kalau ateyn bagi yang ke-40 je, so, dikesempatan ini, ateyn nak bagi award for my new follower ... tak lupa juga pada silent readers...

thanks lah ye sebab sudi menjadi follower Leblysaphire.blogspot.com yang tak seberapa ini...semoga anda semua rajin2 lah blogwalking ke blog ini ye... t




nanti ateyn shout kat cbox ataupun shoutmix ye..kalau tak pun, anda ambil lah sendiri...kalau follower lama nak ambil pun ateyn tak kisah~ =)

Thursday, November 25, 2010

Siapa Kata Country Songs Tak best???

huhuhu...ateyn pun macam tak percaya je dengan title ateyn tu...honestly, ateyn tak suka country songs..tapi tadi ateyn tengok CSI dekat channel AXN..in that episode ada keluar lagu ney...yang tengah hari punya ateyn tengok...ulangan malam pun ateyn tengok. ya'all know why? because of the song they sang~ 

LOVE IS UNSTOPPABLE by Rascal Flatts...actually ateyn pun baru first time dengar and baru tahu tentang kewujudan group ini..walaupun ateyn cuma dengar lagu ney sekejap, tapi ateyn memang tertarik dengan lagu ney..

jom dengar lagu ney sama2..ateyn tengah cari lagu ney untuk di download..huhu..
layannnn~





Love Is Unstoppable Lyrics~
Yeah yeah yeah..
Hey

So, so you made a lot of mistakes
Walked down the road a little sideways
Cracked a rib when you hit the wall
Yeah, you've had a pocket full of regrets
Pull you down faster than a sunset
Hey, it happens to us all

When the cold hard rain just won't quit
And you can't see your way out of it

CHORUS
You find your faith has been lost and shaken
You take back what's been taken
Get on your knees and dig down deep
You can do what you think is impossible
Keep on believing, don't give in
It'll come and make you whole again
It always will, it always does
Love is unstoppable

Love, it wear the ring of stone
Bring you back to being born again
oh, it's a helping hand when you need it most
A lighthouse shining on the coast
That never goes dim

When your heart is full of doubt
And you think that there's no way out

CHORUS
You find your faith has been lost and shaken
You take back what's been taken
Get on your knees and dig down deep
You can do what you think is impossible
Keep on believing, don't give in
It'll come and make you whole again
It always will, it always does
Love is unstoppable

Like a river keeps on rolling
Like the north wind blowing
Don't it feel good knowing
Yeah

CHORUS
You find your faith has been lost and shaken
You take back what's been taken
Get on your knees and dig down deep
You can do what you think is impossible
Keep on believing, don't give in
It'll come and make you whole again
It always will, it always does
Love is unstoppable

Love is unstobbale
So you made a lot of mistakes
Walked down the road a little sideways
Love, love is unstoppable

Wednesday, November 24, 2010

Teka - teki => Part 2

haaaaaaaaaaaaaaaaa.....siapa berani nak ambil challange untuk teka-teki ateyn kali ney?? jeng jeng jeng...macam biasa, hadiah tak disediakan...almaklum lah, baru je keluar jalan2 dengan kawan ssatu sekolah dulu..nak dijadikan cerita, makan punya tak ingat, so abis lah duit yang diberikan oleh mak kepada ateyn...

anda semua doa2 kan lah ateyn menjadi cepat kaya supaya ateyn boleh jadikan "Contest Teka-Teki...Siapa jawab betul dapat hadiah~" wah...berangan sakan aku ney...anyway, inilah dia teka-teki nya... 2 soalan je, nanti tak ada modal untuk Teka-Teki => Part 3 pulak.. 


Layannnn....

1Apa yang bermula dengan huruf “K” akhir dengan “A”, ianya berbulu, berbentuk oval, nyaman dan mengandungi lapisan nipis keputihan?

2. Saya batang yang keras. Hujungnya tajam. Saya akan datang dan masuk dengan lajunya.

Friday, November 19, 2010

Saya ingin menonton filem The Social Network!!



Ingin mengetahui bagaimana Facebook bermula? Filem ini menceritakan bagaimana, seorang mahasiswa Harvard dan genius dalam pengaturcaraan komputer, Mark Zuckerberg membina rangkaian sosial dunia yang merevolusikan komunikasi. Antara pelakon-pelakon terkenal adalah seperti JESSE EISENBERG, ANDREW GARFIELD, JUSTIN TIMBERLAKE, ARMIE HAMMER and JOSH PENCE, dan ramai lagi. Filem ini adalah berdasarkan sebuah buku bertajuk "The Accidental Billionaires" oleh Ben Mezrich.

Untuk keterangan lanjut mengenai filem ini dan bagaimana untuk mendapat tiket-tiket percuma, sila lawati Peraduan Blogger Filem "The Social Network



Filem ini akan ditayangkan di pawagam pada 2 Disember 20










p/s : saja cuba nasib! >.< "

Monday, November 15, 2010

Eh! aku dah bertunang????

Percaya atau x, kita boleh ber'tunang” tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:

Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.

Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.

Situasi yang dianggap pinangan:

"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"

"Kahwinlah dengan kita bila2"

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.

Contoh:
"lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"
Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.
  
Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.

Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.


p/s : haaa~pernahkah anda????

Friday, November 5, 2010

Boleh Elak Pregnant Dengan Sapu Gel Je????

macam2 sekarang ney~ pelik2 je kan...

p/s : tutup lah autoplayer music ateyn dekat sidebar di sebelah kanan ye..  =)



Thursday, November 4, 2010

Abah...Bagilah balik tangan Ita...

kepada ibu bapa dan pada yang belum berkahwin, jadikanlah cerita ini sebagai pedoman ye..

-----------------------------------------------------------------------------------------


Kisah Si Kecil Ita...

Suatu hari dia terjumpa sebatang paku karat. Dia pun melakar simen tempat letak kereta ayahnya tetapi kerana diperbuat daripada marmar,lakaran tidak kelihatan. Dicubanya pada kereta baru ayahnya. Ya....kerana kereta itu bewarna gelap, lakarannya jelas. Apa lagi kanak-kanak ini pun melakarlah melahirkan kreativitinya. Hari itu bapa dan ibunya bermotosikal ke tempat kerja kerana laluannya sesak sempena perayaan Thaipusam.

Penuh sebelah kanan dia beredar ke sebelah kiri kereta. Dilakarnya gambar ibu dan ayahnya, gambarnya sendiri, lukisan ayam, kucing dan sebagainya mengikut imaginasinya. Kejadian itu langsung tak disedari si pembantu rumah.

Pulang petang itu, terkejut besar pasangan itu melihat kereta yang baru setahun dibeli dengan bayaran ansuran yang belum habis berbayar, berbatik-batik.

Si bapa yang belum pun masuk ke rumah terus menjerit, 'Siapa punya kerja ni?' Pembantu rumah yang tersentak dengan jeritan itu berlari keluar. Dia juga beristighfar. .Mukanya merah padam ketakutan tambah-tambah melihat wajah bengis tuannya.

Sekali lagi diajukan pertanyaan keras kepadanya, dia terus mengatakan 'Tak tahu... !''Saya tak tahu Tuan..!

''Duduk di rumah sepanjang hari tak tahu, apa kau buat?' herdik siisteri lagi.

Bila anak yang mendengar suara ayahnya, tiba-tiba berlari keluar dari bilik. Dengan penuh manja dia berkata 'Ita buat ayahhh.. cantik kan !' katanya menerkam ayahnya ingin bermanja seperti selalu.

Dengan kasih murni seorang anak yang belum memahami apa-apa, menarik lembut poket seluar abahnya, manja.

Si ayah yang hilang sabar merentap ranting kecil pokok bunga raya didepannya, terus dipukul bertalu-talu tapak tangan anaknya. Si anak yang tak mengerti apa-apa terlolong-lolong kesakitan sekaligus ketakutan.

Puas memukul tapak tangan, si ayah memukul pula belakang tangan anaknya. Si ibu cuma mendiamkan diri, mungkin setuju dan berasa puas dengan hukuman yang dikenakan.Pembantu rumah melopong, tak tahu nak buat apa-apa, sungguh kesian dan teramat sedih, namun dia sangat takut .

Si bapa cukup rakus memukul-mukul tangan kanan dan kemudian tangan kiri anaknya. Selepas merasa puas, si bapa masuk ke rumah dituruti si ibu. Pembantu rumah segera memeluk dengan penuh sayang dan duka, cepat-cepat menggendong anak kecil itu, membawanya ke bilik.

Dilihatnya tapak tangan dan belakang tangan si anak kecil calar balar.Menangis teresak-esak keduanya, dalam bilik.Pembantu rumah memandikan anak kecil itu. Sambil menyiram air sambil dia menangis. Anak kecil itu pula terjerit-jerit menahan kepedihan sebaik calar-balar itu terkena air.

Si pembantu rumah kemudian menidurkan anak kecil itu. Si bapa sengaja membiarkan anak itu tidur bersama pembantu rumah.

Keesokkan harinya, kedua-dua belah tangan si anakbengkak. Pembantu rumah mengadu. 'Sapukan minyak gamat tu!' balas tuannya, bapa si anak.

Pulang dari kerja, dia tidak melayan anak kecil itu yang menghabiskan masa di bilik pembantu. Si bapa konon mahu mengajar anaknya.

Tiga hari berlalu, si ayah langsung tidak menjenguk anaknya sementara si ibu juga begitu tetapi setiap hari bertanya kepada pembantu rumah. 'Ita demam... ' jawap pembantunya ringkas. 'Bagi minum panadol tu,' balas si ibu.

Sebelum si ibu masuk bilik tidur dia menjenguk bilik pembantunya. Apabila dilihat anaknya ita dalam pelukan pembantu rumah, dia menutup semula pintu.

Masuk hari keempat, pembantu rumah memberitahu tuannya bahawa suhu badan Ita terlalu panas. 'Petang nanti kita bawa ke klinik. Pukul 5.00 siap' kata majikannya itu.

Sampai waktunya si anak yang longlai dibawa ke klinik. Doktor mengarahnya ia dirujuk ke hospital kerana keadaannya serius. Setelah seminggu di wad pediatrik doktor memanggil bapa dan ibu kanak-kanak itu.


'Tiada pilihan..' katanya yang mencadangkan agar kedua-dua tangan kanak-kanak itu dipotong kerana jangkitan yang sudah menjadi gangren sudah terlalu teruk.

'Ia sudah bernanah, demi nyawanya tangan perlu dipotong dari siku ke bawah' kata doktor. Si bapa dan ibu bagaikan terkena halilintar mendengar kata-kata itu. Terasa dirinya tunggang terbalik, tapi apalah dapat dikatakan.

Si ibu meraung merangkul si anak. Dengan berat hati dan lelehan air mata isterinya, si bapa terketar-ketar menandatangani surat kebenaran pembedahan.

Keluar dari bilik pembedahan, selepas ubat bius yang dikenakanhabis, si anak menangis kesakitan. Dia juga terpinga-pinga, melihatkedua- dua tangannya berbalut putih.

Direnung muka ayah dan ibunya. Kemudian ke wajah pembantu rumah.Dia mengerutkan dahi melihat mereka semua menangis. Dalam seksaan menahan sakit, si anak yang keletah bersuara dalam linangan air mata...

'Abah.. Mama... Ita tak buat lagi. Ita tak mau ayah pukul. Ita tak mau jahat. Ita sayang abah.. sayang mama.' katanya berulang kali membuatkan si ibu gagal menahan rasa.

'Ita juga sayang Kak Narti..' katanya memandang wajah pembantu rumah, sekaligus membuatkan gadis dari Surabaya itu meraung seperti histeria.

Tidak seorang pun yang melihat suasana itu tidak menangis.... 'Abah.. bagilah balik tangan Ita. Buat apa ambil.. Ita janji tak buat lagi! Ita nak makan, macam mana? Nak main macam mana? Ita janji tak conteng kereta lagi,' katanya bertalu-talu.

Bagaikan gugur jantung si ibu mendengar kata-kata anaknya. Meraunglah dia sekuat hati namun takdir yang sudah terjadi, tiada manusia dapat menahannya..

-------------------------------------------------------------------------------------------------

moral of the story : didiklah dan pukul lah anak anda dengan kasih sayang. bukan untuk lepaskan marah dan geram anda~

cerita diambil daripada fb yewp~

Wednesday, November 3, 2010

Cara Cucian Kain Jenis Kain Sutera

jeng jeng jeng...baru lah ada mood sikit nak buat entry hari ney...hari ini entry nya adalah cara nak cuci kain jenis kain sutera.

pernah tak dengar dialog macam ney :

timah : chantek baju kau lijah~

lijah : terima kasih timah uiii...aku baru beli...
timah : kain apa ney? sutera ke? mesti mahal kan?
lijah : ye la..sutera... (sambil buat muka belagak)
timah : rajin lah kau ye kena hantar pergi dobi..dry clean..
lijah : itu lah, raya tahun ney je 15 pasang laki aku belikan sutera...semua aku bantai dalam seminggu..
timah : (buat muka menyampah)
lijah : sutera ney mana boleh mesin atau basuh tangan...sensitif taw
timah : (bajet macam aku tak ada baju sutera je!)

-------------------------------end-----------------------------------------------

apa yang aku merepek ney!!! haha...nak pendekkan cerita, sebenarnya jangan percaya cakap si lijah tu. ape die tahu~ dia hantar dobi sebab malas nak basuh...[pemalas tol!]

selalunya memang kebanyakan orang akan hantar kain2 jenis sutera ke dobi untuk dry clean. tapi sebenarnya, kain sutera tidak elok selalu di dry clean kan [faham tak apa yang ateyn cuba sampaikan?]

mengikut soal siasat survey yang ateyn jalankan, kain sutera sekurang2 nya di dry clean kan sebanyak 3 kali dahulu.. kemudian , kain tersebut bolehlah dibasuh dengan tangan ye~

lebih afdal lagi, cuci lah kain sutera anda dengan sabun mandi ataupun syampoo...especially rejoice...bolehlah anda buat dialog macam ney pulak~ 

''tengok sutera ku.....chantek kan! guna jari pun boleh...''

dialog tadi adalah rekaan semata2..tiada kena mengena dengan yang hidup ataupun yang telah meninggal dunia~

Monday, November 1, 2010

ehek! ta buleh aa!!!

uish~ apa yang tak boleh nye?? tak boleh pergi lah! huu..ateyn dapat invitation ke satu event dari Mangga Ad tapi tak dapat nak pergi...dem..jeles tengok si mejah asyik dapat je...ceh~


ateyn pun tak tahu la nape asyik taip style si mejah ney~ bahana baca entry dia hari2 la ney..dem dem~

Sunday, October 24, 2010

babi + biri-biri = bari-bari??

euw...dengar pun macam dah tak selera dah...ateyn tengok2 lah wall dekat fb ateyn, and nampak kawan ateyn kena tag pada satu gambar..jadi ateyn dengan tak dijemput pun tengok lah... macam tak percaya je dengan apa yang ateyn lihat...apa yang ateyn lihat???

sekarang ney kemajuan memang sangat tinggi. dulu pernah heboh dengan kambing biri2 klon, iaitu si dolly..awww~ sekarang ney pulak bari-bari....ape lah si bari-bari ney? bari-bari ialah seekor binatang yang telah dikacukkan daripada dua spesis yang berbeza, iaitu babi dan kambing biri-biri. bulunya akan diambil. 

masyaallah...apa lah depa ney..babi pun nak kasi bulu lebat2. kalau biri-biri punya bulu buat baju, bari-bari punya bulu buat ape pulak ye?? konpius konpius....

inilah bari-bari nye..tengok pun tak selera kan?! yuck!!!


Friday, October 22, 2010

Teka - teki => Part 1

ha...hari ney ateyn nak bagi teka-teki pada anda semua...nak buat contest duit tak cukup lagi..jadi siapa rajin jawab lah ye....


teka-teki ney berbentuk siapa saya taw..

teka-teki 1 :
Awak memasukkan batang kedalam saya. Awak ikat saya untuk saya berdiri. Saya kebasahan sebelum awak.

teka-teki 2 :
Saya ada bermacam-macam saiz. Bila saya sakit saya akan meleleh. Bila saya keluar, banyak tisu yang akan digunakan. Bila awak hembuskan saya, akan berasa lega.

Apahal lak promot condom kat sini pulak!


haih...tak berminat pun nak beli lah!!  aku tak batak sangat nak buat! lagi sekali aku nampak ko komen, memang aku doa supaya tangan kau kudung sampai tak boleh maen komen2 lagik! huh!!

wadafak!!! memperkecilkan perempuan melayu betul! macam harem!

maaf jika terdapat perkataan yang kurang menyenangkan..peace...

Monday, October 18, 2010

Most "Extravagant" Pizza~


haa....ape lah yang Extravagant sangat pasal pizza ney? nampak macam pizza biasa aje kan?? tapi, kalau nak tahu, harga pizza ney ialah $1000.00!!! 1 slice aje $125.00... wah wah wah...ape yang menyebabkan pizza ini tersangat lah mahal???

pizza ney mengandungi ulat bulu enam jenis caviar yang berlainan jenis, lobster segar, chives dan creme fraiche...wah wah wah...kalau ateyn kan, baek ta payah beli lah...$125 tu boleh beli macam2 lagi pizza yang ada...siapa yang kaya and cari jalan nak habeskan duet boleh lah...lepas tu belanja ateyn sekali taw!!

p/s : sebenarnya tengah lapar dalam kelas ney...huhuhu...

Friday, October 15, 2010

The secret to the immortality of McDonald's food


The chain's burgers can resist rot for years. Scientists explain why they have the shelf life of the undead


Ever since Morgan Spurlock held up that jar of mysteriously well-preserved fries in "Super Size Me," the list of exhibits in the McDonald’s museum of food-that-refuses-go-bad has grown exponentially. The latest entrant is the Happy Meal Project, a burger and a packet of fries that have soldiered on undecayed for 143 days.
Started by New York photographer Sally Davies, as a part-art, part-food science experiment, the Happy Meal Project involves Davies documenting a Happy Meal every few days until it spoils. At day 137, the meal still looks pretty great.
And then there are other, more shocking examples of McDonald’s food's weird indestructibility: like this poor burger that’s been around for 12 years. This one managed to stave off mold for a year and this one’s been around the country in this lady’s purse for more than four years. Each experiment, of course, brings with it a new wave of fear and outrage over the chemicals and preservatives that are making our fast food almost inorganic.
For its part, McDonald’s has remained largely silent. The fast food giant’s Chinese arm released a statement this May to counter the hysteria over Joann Bruso’s year-long experiment. It announced that all its patties are made of 100 percent USDA-approved beef and are completely preservative-free. Sneakily, though, it made no mention of its fries, bread, cheese or sauce.

Related Posts with Thumbnails


ShoutMix chat widget